Rap müziğinin güçlü temsilcilerinden Sagopa Kajmer.
''Artık küfürlü söz yazmıyorum diye beni dinlemeyeceklerse dinlemesinler zaten.''
Röportajın Tamamını Haberin Devamında Bulabilirsiniz...
Tanıyanlar onu zaten çok iyi biliyor. Albümlerini alıyor,konserlerine geliyor,her yaptığını takip ediyor. Rap müzikte gitgide bir fenomen haline gelen Sagopa Kajmer'i tanımayanlardansanız, GORA filminin müziklerini yapan adam diyerek size yardımcı olalım. Gerçek adı Yunus Özyavuz.1978 Samsun doğumlu. Annesinden funk ve zenci müzikleri,babasından italyanca şarkılar dinleyerek büyüdü. Run Dmc ile tanışınca hayatı değişti, rap müzikle böyle haşır neşir olmaya başladı.Üniversitede Fars dili ve edebiyatı okudu.
Yazdıklarında Ömer Hayyam,Firdevsi ve Mevlana'nın izlerini görmek mümkün. Bu bile, diğer rapçilerden onu ayıran önemli bir nokta. Bu kadarlada kalmıyor, "En çok Mazhar Alanson, Orhan Gencebay, Sezen Aksu, Nur ve Ergüder Yoldaş'ın yaptıklarını beğeniyorum. Onlarla tanışmayı çok istiyorum"diyerek bizi şaşırtıyor. Yeni albümü Romantizma,geçtiğimiz günlerde İrem Records etiketi ile yayınlandı. Kendisi şu anda İstanbul'da askerliğini yapıyor. Albümünün çıkışına ne yazık ki yetişemedi ya da askerdeyken yakalandı diyelim. Bizde bu durumu bildiğimizden kendisiyle askere gitmeden önce bir röportaj yapmıştık. Albümle birlikte röportajı rafından indirme zamanı. Bu arada sevgilisi aracılığıyla aldığımız haberlere göre Sagopa'nın keyfi gayet yerinde.
METİN : Bir önceki müzik şirketiniz Hammer Müzik'ten olaylı ayrıldınız.Tam olarak neler olup bitti?
SAGOPA KAJMER : Ben Hammer Müzik'le "Bir Pesimist'in Gözyaşları" albümüm için anlaşırken klibinden plağına, tişörtünden sticker'ına kadar çok detaylı bir anlaşma yapmıştım.Ama onlar bana verdikleri sözü tutmadılar. Ceza'ya daha fazla ilgi gösterildi. Ben de Hammer Müzik'e kırıldım. Daha profesyonel birileriyle çalışmalıyım dedim. O esnada Aykut Gürel'in Fuat'a albüm çıkardığını görünce onun kapısını çaldım. Şimdi de beraberiz. Ama ben Hammer Müzik'e bir savaş açmadım,sadece bir ihtarname gönderdim anlaşmayı fesedelim diye. Onlar bana dava açtılar, ben de onlara tazminat davası ile karşılık verdim.
METİN : Sizin camiada herşey neden böyle biraz daha sert işliyor ? Davalar, kavgalar, sataşmalar gırla gidiyor.Sizinle ilgili de hep çok asabidir, sürekli küfreder gibi bir sürü şey duymuştum ama karşımda hiç öyle bir adam yok. Müzik yaparken mi böyle bir adama dönüşüyorsunuz ?
SAGOPA KAJMER : Evet, rap müzikte bir sürü kavga ve kargaşa var. Herkes birbirine sataşmaya çalışıyor. Ben de eskiden sataşanlardandım, daha aykırı ve serttim ama hiç gerek olmadığını düşünüyorum şimdi. Neden böyle bir şey yapılıyor biliyor musunuz, rap müziğin daha genç ve ateşli bir dinleyici kitlesi var. Böyle olunca o kitleye neyi verirseniz onu alıyor. Siz kavga ettikçe, onlar da gaza geliyor, daha şiddetli bir şeye dönüşüyor ortam. Ben, bir yerden sonra baktım ki böyle yaparak hiç bir yere varamıyorum, bunları sadece üç beş çocuk dinliyor, o kadar. Ben de kendi birikimimi daha iyi kullanmaya karar verdim. Edebiyat mezunuyum, iyi sözler yazıyorum, o zaman diğerlerine uymadan , kimseye boyun eğmeden kendi yolumda ilerlemeliyim dedim. "Benim hedef kitlem liseler. Çünkü ne oluyorsa lisede oluyor. Ben sigaraya lisede başladım, ilk kavgamı lisede ettim, lisede politize olduk. Üniversitedeki adama bir şey anlatmak için, o adamın anladığı dilin senin tarzınla uyuşması lazım. Lisede gideceği yolun çizilmesinde senin katkın daha büyük oluyor"
METİN : İnsan ister istemez sürü psikolojisine mi kapılıyor ? Yani herkes küfrediyor ben de etmeliyim mi diyorsunuz ?
SAGOPA KAJMER : Aslında rap müzikte Türkiye'de hardcore'u çıkaran adam benim ama ilk vazgeçen adam da benim. İşin doğrulugunu ilk kavrayan olduğumu düşünüyorum. Üç albümdür herkesin dinleyebileceği, dinlediği zaman da benim yazdığım sözleri duyup "Vay be adam ne güzel bir şey söylemiş bir yerlere not edeyim" diyebiliceği bir şey yapmaya çalışıyorum. Tabii şimdi bu sebepden benim yumuşadığımı düşünen ateşli bir kitle de var. Ama büyük insanın kü*** insana ayak uydurması acizliktir. Ben Aykut Gürel'in görüşlerini dikkate almayı tercih ediyorum bu konuda. Rap camiasında dinleyiclerin bizi yönlendirme gibi bir çabası var.Rap'i daha şiddetli ve popüler hale getirmek için yapılıyor bu . Çoğu bütün bunları daha çok medyatik olmak için yapıyor. Ben ise artık yatağımı örtüp, pislikleri göstermemeye çalışıyorum.Birine bir şey söylemeyeceksem de artık daha başka türlü söylüyorum. "Ailem ilk başlarda rap müziği yapmamı pek sıcak karşılamadı. Ama nasıl bir şey yaptğımı görünce sadece beni dinlemeye başladılar. Hatta babam şarkı sözlerimi not ediyor"
METİN : Peki sizi daha sert halinizle seven kitle sizi hala sevmeye devam ediyor mu yoksa 'Sagopa Değişti' deyip sizi dinlemekten çoktan vaz mı geçti onlar ?
SAGOPA KAJMER : Müzik, içten geldiği , kalemden çıktığı gibi yapılan bir şeydir. Rap yazma ve okuma sanatıdır.İyi sözler yazıp, bunların farkında olup iyi okumak lazım. Beni de bunun farkında olanlar dinlesinler. Küfürlü halimden uzaklaştım diye dinleyemeyecekse, dinlemesin zaten. Ben başka bir yere doğru yol alıyorum.
METİN : Çok güçlü ve sağlam sözleriniz var. Hiç ihtiyacınız yokmuş küfretmeye...
SAGOPA KAJMER : Edebiyat eğitimin bana kattıkları Ömer Hayyam, Firdevsi, Mevlana gibi çok önemli adamlar. Bu isimlerden ve onların yaptıklarından çok etkilendim. Adam Türk edebiyatında böyle bir şey yok. Bir yerlerde eksikleri olduğunu düşünüyorum. Aylak köpek, Şem ile Pervane, Mesnevi gibi eserler bana çok şey kattı, benim yazdıklarımı çok besledi.
"NUR VE ERGÜDER YOLDAŞ'IN ÖNÜNDE ŞAPKA ÇIKARIRIM"
METİN : Bu albümde sözlerde biraz daha fazla aşk görüyoruz...
SAGOPA KAJMER : Evet, öyle.Çünkü aşkın insanlar için çok önemli olduğunu gördüm. Bir de aşktan bahsederken illa ki de canım, cicim, seni seviyorum, öldüm, bittim demenin gerekmediğini göstermek istedim.
METİN: Ben sizin sözlerinizi dinlediğimde 'Sezen Aksu rap yapsa böyle yapardı' dedim. Bilmem katılır mısınız bu fikre ?
SAGOPA KAJMER : Sezen Aksu'ya kimse bir şey diyemez zaten. Sezen Aksu bir tane, Ben de onu bir söz yazarı olarak çok beğeniyorum. Onunla tanışmayı çok isterim. Beş kişi var böyle önemli benim için. Biri Mazhar alanson, biri Orhan Gencebay, biri Sezen Aksu, bir de Nur ve Ergüder Yoldaş. Nur Yoldaş'ın Sultan-ı Yegah albümünün yirmi beş önce yapıldığını düşündükçe insan kafayı kırıyor. Muhteşem alt yapılar ve şarkılar. Şapkayı çıkarıp önlerinde saygı ile eğiliyorum.
"SAMSUN SOKAKLARINDA BREAK YAPARDIM"
METİN : Nasıl bir hikayeniz var sizin? Ne olup bitti çocukluğunuzda? Nasıl bir aile, nasıl bir çevre, nasıl müzikler?
SAGOPA KAJMER : Ben Samsun'da büyüdüm. Annem disko, funk ve zenci müziğiyle büyümüş bir kadın. Almanya'da bulunmuş. Babam yarı İtalyan olduğu için İtalyan müzikleri ile ilgiliydi. Annemin çok güzel bir plak arşivi vardı. James Brown, Berry White, Dean Martin gibi isimleri dinleyerek büyüdüm. Babam gitar çalıyordu, ben de sekiz yaşında volare'yi ve Besame Mucho'yu söylüyordum. Zenci müziklerinin ritimlerinden çok etkilendim. İlk sevdiğim müzik adamı James Brown'dur. Sonra Samsun sokaklarında break dance yapmaya başladım. Bir gün break dance yaptığım müziklerin kasetini alıp, müzik markete gittim ve 'Bana böyle bir albüm verirmisiniz' dedim. Run Dmc'yle o zaman tanıştım, hayatım değişti. "Bizim bütün rapçileri alın, sıraya koyun 30 kişi varsa 29'u eğitimsiz olduğunu görürsünüz. Bir çoğu lise çıkışlıdır. Gerçi ne okuduğu çok önemli değil insanın.Kendini yetiştirmek ve aile eğitimi çok önemli.Ben bizim camianın en kültürlüsü olduğumu düşünüyorum, kimse çıkıp ben daha kültürlüyüm demesin"
BU ÜLKE RAP'İ CARTEL'LE TANIDI BU YANLIŞ BİR TANIŞMA OLDU
Ben rap müzikte Türkiye'de bir ilerleme olduğuna inanmıyorum. Rap'in sadece biraz daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Çok zor yollardan sürüne sürüne geldik bun günlere. Bir de bu ülke, 1995'te Cartel'le rap müzikle yanlış bir tanışma yaşadı. Rap müziği bir okula benzetirsek, öğrenciler yanlış bilgiler ögrenip yanlış yerlere yöneldiler. Artık yeni müdür benim. Türkçe rap'i bu hale getirmek için çok ter döktüm. Bütün piyasada olan rapçiler üzerinde emeğim vardır. Ama onlar şimdi bunları ilk fırsatta bana laf atıyorlar. Bütün bunlar beni çok kırıyor. Hürriyet : Gora'ya müzik yapmasını eleştirenlere ne diyor? Sagopa Kajmer : Cem Yılmaz, benim önümü açan adamdır. Ona her zaman şapka çıkarırım.Cem, o işi yapanlar arasında çok ayrı bir yerde duruyor. Kendi alanında daha ötesi yok. Ben ona ulaşıp onunla bir şeyler yapabildiysem, beni dinleyenlerin sevinmesi gerekir. Çünkü popüler kültürün içinde olup da kaliteli olmak başka bir şey. Eğer medya maymunu olan biriyle bir şey yaparsam, kellemi kesin
METİN : Albümün ismi neden Romantizma?
SAGOPA KAJMER : Romantizma, hem romatizma hastalığının, hem de romantik kelimelerinin karışımı... Aşk romantizma gibi ağrıtı bir şeydir. Bütün bunları albümde roman gibi yazmaya çalıştım. Albümde doğmamış kız çocuğuma yazdığım bir şarkı var.
Metin Hamarat // 10 Eylül 2005